Interview Jeroen Buisman – werkvoorbereider

Jeroen Buisman begon na een paar jaar HAVO als medewerker aan de lijn bij Panelenindustrie Toelevering. De toen 16-jarige Jeroen vond werken veel leuker dan school, met als resultaat dat hij stopte met de HAVO en een ‘tussenjaar’ nam om te bedenken wat hij nu eigenlijk wilde gaan doen. Zijn keuze viel op een MBO-opleiding, maar ook dat duurde niet lang. Hoewel hij slim genoeg was, bleken de studieboeken niet zijn interesse te hebben. Weer klopte Jeroen aan bij Toelevering en hij kreeg een plaats in de ploegendienst aan de BAZ-machine. Het begin van een lange carrière in de meubelindustrie.

“Wat ook mooi om te vertellen is, is dat ik twee keer ben ontslagen bij Toelevering”, vertelt Jeroen met een lach. “Niet omdat ik niet presteerde, maar het was ‘first-in-first-out’ toen het werk na 2005 iets terugliep. Dat kunnen we ons tegenwoordig niet meer voorstellen. De machines staan nu continue te draaien en de ooit tijdelijke avondploeg is nooit meer opgeheven.”

Het werk aan de BAZ-machine vond Jeroen leuk, vanwege het instellen van de machines naar het gewenste product. “Zo’n grote machine doet precies wat je wilt, mits je hem de juiste opdrachten geeft in machinetaal. Serieproducties zijn leuk vanwege de grote oplage en de hoeveelheid werk dat eruit voortkomt, maar het liefst houd ik me bezig met maatwerk. In het maken van ingewikkelder stuksproducten zit meer uitdaging voor mij en daarmee ook meer plezier.”

“Jeroen is van een nieuwe generatie’ vertelt directeur Ruurd Huizinga. “Hij zal nooit iets handmatig doen, als hij het machinaal slimmer kan oplossen. Dat is ook de reden waarom hij is doorgegroeid naar de functie van werkvoorbereider. Het maken van werktekeningen voor klanten en dit doorvertalen naar het productieproces ligt hem precies. Jeroen ziet gewoon hoe hij iets moet oplossen, mede vanwege de ervaring die hij hier als 16-jarige al op deed. We investeren graag in onze mensen en ‘learning on the job’ met een aantal extra vakgerichte opleidingen en curs­ussen was voor hem het juiste traject. Inmiddels heeft hij in zijn nieuwe functie onze hele planningsmodule opnieuw ontwikkeld met op maat gemaakte software.”

In het dagelijks leven is Jeroen getrouwd en vader van twee kinderen van 8 en 12. In deze coronatijd was hij even wat meer bij zijn gezin thuis, maar dat was van korte duur. “In de functie van werkvoorbereider is het lastig om vanuit huis te werken”, vertelt Jeroen. “Al snel hadden we het kantoor en de productiehal zo ingericht, dat het werk op 1,5 meter door kon gaan. ­­Op kantoor hebben we nu schermen tussen de werkplekken en in de hal zijn regels voor de routing. Gelukkig draait inmiddels alles gewoon weer door”.